Гювеч със зеленчуци

Гювеч със зеленчуци
За 6 порции
5 картофа
глави кромид лук
домата
зелени чушки 2 патладжана 100 г бамя
100 г зелен фасул 80 мл слънчогледово олио 1 чаена лъжичка червен пипер 80 мл вода
няколко стръка магданоз сол
Време за приготвяне: 15 минути Време за готвене: 70 минути
Лукът се нарязва на ситно, слага се в глинен съд с похлупак заедно с водата и олиото и се задушава във фурната на 200 °С за 10 минути, докато омекне.
Чушките се измиват и се нарязват на кубчета. Дома­тите, патладжаните, бамята и зеленият фасул се почи­стват, измиват се и също се режат на малки парчета. Всички зеленчуци се добавят към лука, подправят се със сол и червен пипер, като се разбъркват добре. Ако е необходимо, се доливат 200 мл вода. Всичко се заду­шава под похлупак във фурната на 200 °С за 25 минути.
Картофите се измиват, обелват се и се правят на малки кубчета. Когато останалите зеленчуци омекнат, се добавят картофите и отново всичко се пече на 220 °С около 20 минути, докато по-голямата част от течността се изпари. Малко преди да се извади от фурната, гювечът се поръсва със ситно нарязан магданоз и се похлупва.
Оставете ястието да изстине за 15 минути и го серви­райте.

Гювеч-със-зеленчуци

Гювеч със зеленчуци

Гювеч
Гювеч може да се приготви по десетки различни начи­ни, в зависимост от това какви продукти са налични през дадения сезон. Най-вкусните гювечи се получават през есента, когато разнообразието от добре узрели, вкусни зеленчуци е най-голямо. Близките ви ще останат силно впечатлени от неповторимия вкус на ястието, приготвено от домашни зеленчуци в традиционния гли­нен съд.

Научни изследвания…
…върху средновековната българска кух­ня сочат, че гювечът е едно от най-стари- те български ястия, макар че по това време той не се е наричал по този начин и дори продуктите, от които се е при­готвял, са били различни. Откритите при разкопки средновековни керамични съ­дове, както и различни писмени източ­ници сочат, че прадедите ни са готвили вкусни ястия от месо и зеленчуци в гли­нени съдове. По това време картофите и доматите не са били отглеждани по на­шите земи и на тяхно място са се из­ползвали други зеленчуци и въпреки то­ва няма съмнение, че гювечът е типично българско ястие, което има свой първо­образ през Средновековието. Името „гювеч” идва доста по-късно от турски език. С него се означава вид глинен съд и ястието, което се приготвя в подобен съд.