Пататник

Пататник
Необходими продукти:
1 кг стари картофи;
2 яйца;
3-4 глави кромид лук;
200 гр. Сирене;
5 стръка джоджен;
2 супени лъжици олио;
сол на вкус.

Пататник

Пататник

Начин на приготовление:
Пататникът е типично ястие от Родоп­ския край. По оригинална рецепта се при­готвя в тиган или в сач, под похлупак, ка­то се използват картофи, яйца, лук и си­рене.
Картофите се измиват, обелват се и се настъргват на едро. Слагат се в кухненска кърпа и се изцеждат от теч­ността. Лукът се нарязва на ситно или се настъргва.
В купа се смесват картофите и лукът с яйцата, джоджена и сиренето. Всичко се посолява и се разбърква.
В тигана или сача се сипва олиото и се загрява. Сла­га се сместа за пататника, като се заглажда с дървена лъжица и се притиска към дъното на съда.
Ястието се пържи 10-15 минути похлупено, след което се обръща върху капака на съда за готвене и от­ново се връща за още 10 минути, докато се изпържи и от другата страна.
Сервирайте пататника топъл, като по желание може­те да го поръсите с кашкавал или да го овкусите с чуб­рица и самардала.

Пататник-в-кори

Пататник в кори

Пататник в кори
Родопският пататник се приготвя по много и различни начини в отделните райони на Родопите. Интересна разновидност на рецептата е тази за пататник в кори, който се пече директно върху печката. За целта в купа се разбъркват 6 супени лъжици брашно, 40 мл олио, 1 супена лъжица разтопено краве масло и вода – количеството, необходимо за приготвянето на меко тесто. Те­стото се размесва и се оставя да престои 15 минути. След това се разделя на 2 части, като една­та трябва да е малко по-голяма от другата. От тях се разточват 2 кори. Приготвя се плънката, както е посочено в основната рецепта. След това сместа се изсипва и се разстила върху по-голямата кора. Всичко се покрива с малката, като краищата на долната се обръщат и се защипват с горната, така че да не изтече плънката по време на печенето. Ястието се слага директно върху печка за 15-20 минути, след което се обръща и се пече още толкова от другата страна. Ако ня­мате възможност да спазите напълно оригиналния родопски начин на приготвяне, можете да изпечете пататника в тиган върху котлона.